Om Gamla Staberg

Gamla Staberg idag

Från november 1930 är Vika-Hosjö Hembygsförening ägare av hela Gamla Staberg. Den tillhörande barockträdgården ägs av ägarna till Nya Staberg och drivs i samarbete med Vika Hosjös Hembygdsförening.

Besöksmål

Bergsmansgården Gamla Staberg är besökscentrum och ingår i världsarvet Falun och Kopparbergslagen. Det här är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen.

Hela gårdsanläggningen med den restaurerade barockträdgården ger en bra bild av hur en förmögen bergsman levde på 1600-1700-talet, Falu Gruvas storhetstid.

Med Gamla Staberg Trädgårdscafé & Kök finns nu även möjlighet till god lunch eller lite fika efter en vandring genom trädgårdarna eller på Bergsmansleden.

Restaureringen

Byggnaden rustades upp på 1950- och 60-talen av Vika-Hosjö hembygdsförening och förklarades som byggnadsminne 1965. Barockträdgården restaurerades i slutet av 1990-talet genom samarbete mellan bl a Vika-Hosjö hembygdsförening, Länsarbetsnämnden, Byggutbildningen Star, Studiefrämjandet, Länsstyrelsens kulturmiljöenhet och ägarna till Nya Staberg.

2010 stod det Nya Växthuset redo för vår fantastiske Trädgårdsmästare, Bruno Pedoux.
2011 kommer växtsäsongen att förlängas betydligt då det kan planteras tidigt.

Källa; www.gamlastaberg.nu

Läs gärna mer på Vika- Hosjös Hembygdsförenings hemsida;

www.gamlastaberg.nu
Läs gärna mer om barockträdgården på;

www.stabergsbarocktradgard.com

Aktuellt:

 

Vi har öppet alla dagar:

Mån-fre: världsarvsbuffé 11-15

125 kr

 

Lör-sön: världsarvsbuffé 12-15

175 kr

 

Cafe:

Mån-sön från kl 10

 

 

Köp lunchkort!

10 st luncher för endast 850 kr

( ord. pris: 1250 kr )

 

 

Konferens:

Konferera hos oss i vår unika miljö! Information och priser hittar ni under fliken konferens som ni finner till vänster på sidan.

 

 

 Ring och boka bord på tel. nr: 023-15858

Välkomna!